Caldic logo

Clean labelling: Simpele voedingsetiketten de nieuwe norm (Dutch)

Various jars on a shelf with all sorts of spices

Wat de consument niet (her)kent, vertrouwt hij niet

Steeds meer mensen pleiten voor natuurlijke producten met begrijpbare en leesbare etiketten. Consumenten willen de regie terug over hun gezondheid. Door te begrijpen wat ze eten kunnen zij de basis leggen voor een gebalanceerd dieet en daarmee toekomstige ziekten en kwalen voorkomen. Producenten spelen hier steeds vaker en beter op in door etiketten te simplificeren en woordkeuzes aan te passen.

Van xanthaan naar bloem

Herkenbaarheid van voedingsingrediënten is van groot belang  voor consumenten. Eenvoudige basisingrediënten, zoals bloem, meel, suiker, boter, peper, zout, bakpoeder en specerijen spreken tot de verbeelding omdat zij in ieders keukenkast te vinden zijn. Dit in tegenstelling tot producten als verdikkers, stabilisatoren, emulgatoren, smaak- en geurstoffen, kleurstoffen, xanthaan, mono- en diglyceriden, E1422, propionzuur, natriumbenzoaat en smaakversterkers.

Waar moet een Clean Label etiket aan voldoen?

Maar waar moet een duidelijk en begrijpelijk Clean Label etiket dan aan voldoen? Het is in elk geval teruggebracht tot de ‘basics’ en is:

  • Kort, met minder (onbegrijpelijke) ingrediënten
  • Simpel. Alleen traditionele, natuurlijke en authentieke ingrediënten komen er op voor
  • Glashelder. Er is niks te verbergen. Eventuele E-nummers die er in voorkomen worden herschreven tot een leesbare tekst.

Het juiste Clean Labelling voorbeeld: Limagrain Céréales Ingrédients

Een voorbeeld hiervan zijn de Clean Label ingrediënten van het Franse Limagrain Céréales Ingrédients. Bindmiddelen zoals Guar, Xanthaan of gemodificeerd zetmeel kunnen in veel gevallen vervangen worden door ‘functionele’ bloem, waarbij de declaratie op het etiket simpelweg ‘bloem’ wordt.

Limagrain is al meer dan 30 jaar een toonaangevende producent van Clean Label oplossingen gemaakt van functionele bloem uit granen. Denk aan tarwe, waxy wheat, mais, waxy mais, rijst, rogge, haver en nu ook  boekweit en peulvruchten zoals kikkererwten, faba bonen en linzen.

Wilt u meer weten over Clean Labelling of over de producten van Limagrain Céréales Ingrédients? Neem dan contact op met onze expert of download het e-Book: ‘Everything you always wanted to know about Clean Label’.